Hvem står bag?

  • strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /customers/a/1/c/javagamelan.dk/httpd.www/sites/all/modules/views/views.module on line 879.
  • strict warning: Declaration of views_handler_argument::init() should be compatible with views_handler::init(&$view, $options) in /customers/a/1/c/javagamelan.dk/httpd.www/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_argument.inc on line 745.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_style_default::options() should be compatible with views_object::options() in /customers/a/1/c/javagamelan.dk/httpd.www/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_style_default.inc on line 25.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_validate() should be compatible with views_plugin::options_validate(&$form, &$form_state) in /customers/a/1/c/javagamelan.dk/httpd.www/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 135.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_submit() should be compatible with views_plugin::options_submit(&$form, &$form_state) in /customers/a/1/c/javagamelan.dk/httpd.www/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 135.

Siden her blev etableret i forlængelse af det gamelan-projekt som kørte fra 2006, som et samarbejde mellem musiketnolog Eva Fock og gymnasiemusiklærer på Frederiksberg Gymnasium, Peter Toft. Projektet omfattede bl.a. en studietur for gymnasielærere til Java i 2009 og besøg af musikere fra Java i 2010 og 2011.

Det er i første omgang formålet med denne hjemmeside at præsentere viden, videoer, erfaringer fra disse projekter. Forhåbentlig kommer der med tiden også materialer fra andre. Vi vil meget gerne fungere som platform for andre som arbejder med javansk gamelan i Danmark.

Siden og undervisningsmaterialerne er muliggjort takket være støtte fra Tips-lottomidlernerne. De forskellige aktiviteter blev muliggjort takket være økonomisk støttefra Center for Kultur og Udvikling (CKU) og Statens Kunstråds Musikudvalg. 

Om initiativtagerne

Eva bag kenong ved et besøg i Mangkunegarans hof, SoloPeter, også bag kenong ved et besøg i Mangkunegarans hof, Solo

Eva Fock blev introduceret til gamelanmusik i midten af 1980’erne i forbindelse med musiketnologi-studiet i Amsterdam, og spillede gamelan gennem hele studietiden, både traditionel javansk (på Tropemuseet i Amsterdam), balinesisk musik (med gruppen Tirta). Vi spillede både til koncerter og som akkompagnement til dans og skyggespil, og til nye kompositioner, bl.a. i den moderne TV-opera 'Saidjah' af komponisten Boudewijn Tarenskeen med tekst fra Max Havelaar.

Med projektet ’På Tværs i Musik’ fra 2006-8 (læs mere under 'gamelan i skolen'), vågnede  gamelan­drømmene igen. De blev suppleret af en masterclass i Amsterdam 2007. I 2008 blev det til en studietur til Java. I 2009 fulgte rollen som organisator af en studietur til Java for musiklærere, efterfulgt af et internat for musiklærere med henblik på udvikling af konkrete undervisningsforløb. Siden er erfaringerne blevet kombineret med ny viden om formidling af gamelanmusik i klasseværelset, til en række forskellige undervisningsaktiviteter. Eva stod bag de to gæstebesøg af musikere fra Java i 2010 og 2011.

www.musiketnologi.dk

Kontakt Eva Fock: e.fock@adr.dk

 

Peter Toft er musiklærer på Frederiksberg Gymnasium. Mødet med den javanske gamelanmusik stammer fra arbejdet med projektet ’På Tværs af Musik’, ikke mindst arbejdet med et undervisningsforløb om hoforkestre, hvor den klassisk centraljavanske musik spillede en central rolle. Hvad der startede som et møde med musikteori og et kompositions­principper, voksede i løbet af 2006 til en række møder med den musikalske praksis, da Frederiksberg Gymnasium dannede ramme om gamelanundervisning i både 2006 og 2007. Han har ledet og udarbejdet flere undervisningsforløb som har inddraget den javanske musik på forskellig vis og har arbejdet med at udforske musikkens muligheder i klasseværelset, både som led i undervisning specifikt om javansk musik, og mere generelt som inspiration i forløb om komposition etc.

Med studieturen til Java i 2008 og rollen som organisator af turen i 2009 og det efterfølgende internat for musiklærere, har Peter de sidste par år opbygget en stor viden om musikken og dens rolle i samfundet, samt om hvordan den kan bruges i formidlingssammenhænge i Danmark. Frederikrisberg Gymnasium, med Peter som vært, har dannet ramme om de fleste gamelan-aktiviteter i forbindelse med besøgene fra Java i 2010 og 11.

Kontakt Peter Toft: pt@frederiksberggymnasium.dk